Minden szépen összerendeződik :)

Legalábbis egyelőre.

Ugyanis végre találtam munkát! Jeeee! 🙂 Ráadásul szakmailag nagyon jó munkát: jó nagy multinál senior, global, amit el lehet képzelni. Az egyetlen öröm az ürömben, hogy a munka határozott idejű, ráadásul ez a határozott idő rövid (max. fél év), ugyanis egy kismamát kell helyettesíteni.
Hogy miért vállaltam el mégis? Nem, azért ennyire nem voltam kétségbeesve, bár ennyire hosszú munkakeresésre valóban nem számítottam: a helyzet az, hogy nekem pont fél évem van még dolgozni, ugyanis december végén én is szülök! 🙂 Szóval úgy tűnik, hogy tényleg összerendeződnek a dolgok, és a babázás előtt sikerül még egy kis global tapasztalatra szert tennem, ami idáig nagyon hiányzott az önéletrajzomból.

Azért senki ne ijedjen meg, a blog innentől nem fog átváltozni terhesnaplóvá, később gyerekszájjá; marad továbbra is egy beszámoló az új életünkről Hollandiában. Viszont még mélyebbre merítkezhetünk a holland egészségügyben és később majd az oktatásban is. 🙂

De egyelőre maradjunk a munkánál, és most össze is foglalom a munkakereséssel kapcsolatos tapasztalatainkat. Az összefoglaló nem reprezentatív, hisz a mintánk mindössze két fős; ráadásul nem is homogén, ugyanis szó van egy mérnökről és egy közgazdászról.

A munkával kapcsolatban egy alapelvünk volt, amihez tartottuk magunkat: a munka minőségéből nem engedünk: minimum olyan szintű munkát szeretnénk, amit Magyarországon is végeztünk. Szóval a mosogatást, pincérkedést kizártuk, nem azért mert derogálna, de nem akartunk mindent előröl kezdeni. (Ez volt akiknek b*ta a csőrét, de aki ismer, az tudja, hogy ez pont nem érdekel 🙂 )

Miután a statisztikák alapján felmértük a munkaerő piacot illetve meghánytuk-vetettük, hogy anyagilag hogy jövünk ki a legjobban, úgy döntöttünk, hogy N. indul először. Szobabérlés Eindhovenben (viszonylag könnyen tudsz mozogni minden irányba, plusz a WizzAir járata is ott tesz le), sok-sok interjú, tesztek, hosszú folyamatok, viszont nettó 3 hónap alatt siker. Előzményként szeretném kihangsúlyozni, hogy mérnökként majdnem elengedhetetlen a holland nyelvtudás (az angol emellé alap). Viszont ha az megvan, akkor teljesen nulláról 3 hónap alatt egy mérnök a szakmájában és a szintjén el tud helyezkedni (természetesen a nagy erőfeszítés elengedhetetlen, ami ott kezdődik, hogy minden nap több órát érdemes dedikálni a jelentkezésekre). N. mielőtt kijött volna, nagyon ráfeküdt a hollandra: egy fél év alatt középszinten megtanult, de amikor kiköltözött, akkor sem hagyta abba, hanem járt önkéntesek által szervezett nyelvórákra hetente kétszer.)
Amit levontunk tanulságként az első körben, hogy Eindhovenbe nem érdemes költözni, mert a releváns munkák nagy része Amsterdam környékén illetve Észak-Hollandiában van, így elég sok idő és pénz elment utazásra.

Éljen, megvan N. munkája, így én is felmondtam és jöttem, nagy reményekkel. 🙂 Jómagam közgazdász vagyok, azon belül is marketinges, elég jó nevű multikkal a hátam mögött. Én is a 3 hónapot céloztam meg, de az esetemben 10 hónap után jött ez a mostani lehetőség, ami viszont egy jó megoldás ahhoz, hogy kipótoljam a legnagyobb lyukat az önéletrajzomon anélkül, hogy a munka minőségéből és szintjéből alá kellene adnom. Ugyanis a munkakeresés során hamar szembesültem, hogy ezen a piacon a konkurencia óriási és nagyon erős.
Hiába van erős multis tapasztalatom, jellemzően Közép-Kelet Európára dolgoztam és viszonylag keveset foglalkoztam termékfejlesztéssel. A kedvencem mindig az volt – bár az önéletrajzom ebből a szempontból elég részletes – amikor mindegyik körben megkérdezték, hogy van-e global tapasztalatom, majd az utolsó körben (kb. a 4.) mégsem engem választottak: sajnos rendes visszajelzést nem tudnak adni, minden szép és jó, de hát akit felvettek USÁból/Angliából/Németországból jött bazi erős global tapasztalattal… Egyébként tök jó vagyok… Köszi…Grrrrrr

A másik kulcskérdés a nyelv: ha nem global pozícióba jelentkezik az ember, akkor a hollandot nagyon kennie-vágnia kell, hiszen egy helyi marketingesnek a megfelelő szavakkal, kifejezésekkel, szlenggel kell megszólítania a célcsoportját, a szójátékokról vagy egyéb vicces marketinges ötletekről nem is beszélve (Ilyen szempontból azt mondanám, hogy egy mérnöknek könnyebb, hiszen neki adott esetben “csak” a kollegák/fizikai munkások miatt kell tudnia, de nem kell szépen, frappánsan fogalmaznia). Amikor kijöttem, már akkor is beszéltem valamennyire a hollandot, mert a beilleszkedéshez eleve fontosnak tartom, viszont most bejelentkeztem egy normális tanfolyamra is, amit el akarok végezni, hiszen ez a mostani lehetőségem véges, és ha nem sikerül a hosszabbítás, akkor azért több lábon akarok állni. Kérdezhetitek, hogy ez miért nem jutott korábban az eszembe: eszembe jutott, de anyagi limitációk voltak, így maradtam a szomszédokkal való  gagyarászásnál, de azzal ugye nem arra fejlődik az ember feltétlenül, amerre szeretne 🙂

Szóval ezt a hosszadalmas keresési időt egy marketinges könnyen lerövidítheti, ha van a multis tapasztalata mellé akár helyi szinten valami termékfejlesztési tapasztalata vagy nagyon jól beszél hollandul, és akkor a helyi munkák is játszanak. Persze a legjobb, ha global multis tapasztalata van és nem csak kis országokkal foglalkozott, hanem néhány nagy nyugat-európaival is. 🙂

Hol kerestük a munkát? Kizárólag interneten. Míg N.-nak a Monsterboard és a Nationale Vacaturebank jött be a mérnöki melókkal kapcsolatban, addig én a legtöbb lehetőséggel a LinkedIn-en találkoztam; a Monster és a Nationale Vacaturebank már redundáns volt. Egyébként, ha a helyi munkák is játszottak volna, akkor ezeken az oldalak is nagyon jók.

Még egy érdekesség: míg Angliába “könnyedén” találhatsz munkát akár Magyarországról is, addig Hollandiába muszáj kiköltözni, hogy egyáltalán behívjanak interjúra és foglalkozzanak veled. Egy rövid ideig Anglia is benne volt a kalapban a célországokat tekintve, és nem tettem mást csak feltöltöttem az önéletrajzom a Monster-re: 4-5 cégtől azonnal hívtak, és nem nagyon zavarta őket, h még Magyarországon élek. Hollandiában semmi. Viszont ahogy kiköltöztem, ott is szépen elkezdett beindulni az interjúk sorozata. Szerintem, amíg Angliában teljesen megszokott, hogy nagyon sokan jelentkeznek külföldről, addig Hollandiában nem merik felvállalni azt a kockázatot, hogy végigmegy a delikvens a hatszáz körön, majd utána úgy dönt, hogy mégsem költözik. Itt BSN szám, lakóhely, holland telefonszám és biztosítás az alap. Utána még szóba is állnak veled.

Szóval sehogy nem könnyű, és nagyon sok munkát kell beletenni, de szép lassan beérik a gyümölcs. Ami egy könnyebbség, hogy egy 2(megkockáztatom 3) fős háztartás beosztással ki tud jönni egy fizetésből, így a második emberen már nincs akkor a nyomás, hogy SOS elvállaljon valamit azonnal.

Reklámok

One Reply to “Minden szépen összerendeződik :)”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s